Węgierska zupa rybna a'la Halaszle

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z miruny

    800 gramów
  • dashi wywar z ryby

    1,2 litra
  • papryka żółta

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Węgierska zupa rybna a'la Halaszle foto
Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 minut.
Krok 2 - Węgierska zupa rybna a'la Halaszle foto
Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę.
Krok 3 - Węgierska zupa rybna a'la Halaszle foto
Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem.
Krok 4 - Węgierska zupa rybna a'la Halaszle foto
Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 25.05.2017 14:03
dobra zupa
Pani Domu 31.03.2017 09:39
pysznie się prezentuje
Duusiak 25.10.2016 10:34
Muszę wypróbować :)
berys18 25.10.2016 07:24
świetna zupa rybna
asiatok 24.10.2016 23:43
Gdzie zaopatrzyć się można w dashi?
Linka2107 24.10.2016 22:34
pychotka :)
Bernadeta1 24.10.2016 19:57
na pewno pyszna zupka
Grazyna0211 24.10.2016 13:05
świetna zupa
Aleksandra/Olcia 24.10.2016 13:01
rybka jest dobra po każdą postacią :)
norweska20 24.10.2016 12:44
chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat