Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańskie klopsy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 100 gram
soczewica czerwona 100 gram
kasza jaglana 100 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 małe garści
Papryka ostra mielona Prymat większa szczypta
Papryka słodka mielona Prymat większa szczypta
sól większa szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie klopsy

Fasolę moczyć ok. 10 h (jak mi się mocno spieszy to skracam ten czas do 6 h).

Fasolę, soczewicę, kaszę ugotować oddzielnie a następnie po ugotowaniu odsączyć wszystko, odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone, ugotowane składniki zblendować w jednej misce, doprawić do smaku, przemieszać.
Rozgrzać olej na patelni (najlepiej takiej z grubym dnem).
Formować placko -klopsy, obtaczać w bułce tartej (ja używam domowej, z własnych bułek :) ), układać na patelni w odstępach, ponieważ potem niewygodnie się je przewraca na drugą stronę jak jest ciasno.

Smażyć obie strony kilka minut na większym ogniu, w razie potrzeby dolewać oleju.
Gotowe klopsy powinny mieć chrupką skórkę, będzie widać na patelni :).

Idealnie pasują do pieczonych ziemniaczków i plasterków awokado -uwielbiam to połączenie :).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.09.2015 10:07
fajne klopsy
paula191919 15.09.2015 08:58
ciekawy pomysł !
Ifa 21.07.2015 08:18
Ciekawy przepis :-)
Margo1 08.07.2015 20:34
Chyba takich nie robiłam
gosia561 08.07.2015 14:05
super taki lekki obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak