Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie klopsy
Fasolę, soczewicę, kaszę ugotować oddzielnie a następnie po ugotowaniu odsączyć wszystko, odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone, ugotowane składniki zblendować w jednej misce, doprawić do smaku, przemieszać.
Rozgrzać olej na patelni (najlepiej takiej z grubym dnem).
Formować placko -klopsy, obtaczać w bułce tartej (ja używam domowej, z własnych bułek :) ), układać na patelni w odstępach, ponieważ potem niewygodnie się je przewraca na drugą stronę jak jest ciasno.
Smażyć obie strony kilka minut na większym ogniu, w razie potrzeby dolewać oleju.
Gotowe klopsy powinny mieć chrupką skórkę, będzie widać na patelni :).
Idealnie pasują do pieczonych ziemniaczków i plasterków awokado -uwielbiam to połączenie :).
Smacznego!