Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie gołąbki z rodzynkami
Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30min., zlewamy wodę, dodajemy do grzybów na 10 min. przed końcem gotowania.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Większe kawałki grzybów rozdrabniamy.
Ryż mieszamy z grzybami, rodzynkami, cebulą i startym ziemniakiem, doprawiamy sporą ilością pieprzu, chili i solą.
Na podgotowane liście kapusty rozkładamy farsz ryżowy i zawijamy. W żaroodpornym naczyniu na dno wkładamy 2-3 liście kapusty - uchronią nasze gołąbki przed przypaleniem - na nie układamy gołąbki i zalewamy je sosem pomidorowym. Zapiekamy pod przykryciem 40-50min., kapusta powinna być miękka.