Przepis i sposób przygotowania na: wegetariański pasztet z grzybami
W osobnym garnku gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki marchew i pietruszkę oraz grzyby pokrojone na ćwiartki (wody dajemy tyle, aby wszystko przykryła). Gdy warzywa będą bardzo miękkie, wyjmujemy grzyby, wodę odlewamy (można też wodę pozostawić jako baza sosu lub zupy).
Jeżeli soczewica nie wchłonęła całej wody z soi - jej nadmiar należy odlać.
Marchew, pietruszkę, soję i soczewicę miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.
Do całości dodajemy żółtka, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1h w temp. 170 st.
Danie bardzo dobre na zimno do chleba oraz na ciepło - najlepiej z sosem grzybowym.