Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wegetariański pasztet z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 100 g
soczewica czerwona 150 g
grzyby 30 g
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt mała
jajko 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: wegetariański pasztet z grzybami

Namoczoną wcześniej soję (najlepiej przez noc) gotujemy w niewielkiej ok. 2h, pod konic gotowania dodajemy do niej soczewicę, która gotujemy max 15 min(mieszając, aby się nie przypaliła). Studzimy.
W osobnym garnku gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki marchew i pietruszkę oraz grzyby pokrojone na ćwiartki (wody dajemy tyle, aby wszystko przykryła). Gdy warzywa będą bardzo miękkie, wyjmujemy grzyby, wodę odlewamy (można też wodę pozostawić jako baza sosu lub zupy).
Jeżeli soczewica nie wchłonęła całej wody z soi - jej nadmiar należy odlać.
Marchew, pietruszkę, soję i soczewicę miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.
Do całości dodajemy żółtka, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1h w temp. 170 st.
Danie bardzo dobre na zimno do chleba oraz na ciepło - najlepiej z sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 24.10.2012 13:01
zaintrygowała mnie obecność soczewicy ;)
EWI 22.10.2012 09:00
podoba mi się!
Monika-twin 22.10.2012 08:00
ciekawy przepis
emeslive 21.10.2012 22:55
Ciekawy pomysł, lubię sojowe potrawy, podoba mi się ten przepis!
Zdzisław 21.10.2012 21:55
chyba wolę mięsne chociaż ten wygląda ciekawie
Barbara/zuza22_85 21.10.2012 20:46
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak