Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański krem dyniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia ok.500 g
por (biała część) ok.10 cm
cebula biała 1
marchew 1-2
ząbki czosnku 2
seler nać 1 gałązka
śmietana 18 proc 100 ml
sól szczypta
oliwa do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański krem dyniowy

Kroki postępowania

1
Marchew kroję w niewielką kostkę, podobnie cebulę, pora zaś w półtalarki. Podsmażam warzywa na oliwie.
Krok 1 - Wegetariański krem dyniowy foto
2
Dynię obieram ze skórki, wyjmuję gniazda nasienne i kroję miąższ w kostkę wielkości ok. 1-1,5 cm. Dodaję do podsmażanych warzyw.
Krok 2 - Wegetariański krem dyniowy foto
3
Zalewam warzywa wodą do wysokości dyni. Dodaję gałązkę selera naciowego na wierzch. Po ugotowaniu zostanie on wyjęty z zupy. W trakcie gotowania dorzucam też posiekany czosnek.
Krok 3 - Wegetariański krem dyniowy foto
4
Ugotowane warzywa wraz z wodą bardzo dokładnie miksuję. Można przetrzeć zupę przez sito, nie jest to konieczne. Dodaję śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4 - Wegetariański krem dyniowy foto
5
Zupę podaję gorącą z ulubionymi dodatkami: pestkami dyni, słonecznika lub startym żółtym serem oraz pieczywem.
Krok 5 - Wegetariański krem dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 09.02.2014 18:58
pyszna zupka
idealme 09.02.2014 17:50
smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak