Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Wegetariański bakłażan faszerowany

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Faszerowany bakłażan to kolejne wege danie obiadowe, które warto wprowadzić do swojej diety. Jest treściwe, pyszne i zawiera w sobie dużo aromatycznych składników. Dziś na obiad bakłażan faszerowany w wersji wege!

Składniki:

bakłażan
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pomidorki koktajlowe
6 sztuk
mozarella
100 g
bazylia
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
szałwia
1/2 łyżeczki
oliwa
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
oliwki
25 g
cebula czerwona
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański bakłażan faszerowany

Czy taki bakłażan wegetariański faszerowany to dobry pomysł na obiad? Oczywiście! Może się wydawać, że obiadem z samych warzyw nie da się najeść. Ten przepis pokazuje, że to całkowita nieprawda. Warto go przygotować i zjeść na obiad - wtedy przekonasz się na własnej skórze... a właściwie żołądku!

1. Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki ostrożnie wybieramy miąższ.


2. Wydrążone połówki bakłażana zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.


3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przez około 5 minut podsmażamy miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę z drobno posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do wystudzenia.


4. Wystudzone, podsmażone warzywa mieszamy z połówkami pomidorków, oliwkami, mozzarellą pokrojoną w kostkę i tartą bułką.


5. Podpieczone połówki bakłażana napełniamy warzywnym farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wszystkie warzywa w tym daniu tworzą razem zgrany zespół. Bakłażan ze swoją lekką goryczką, do tego słodkie pomidorki, uzupełnia je ostra cebula z czosnkiem, a całość zamykają wyraziste oliwki. Faszerowany bakłażan w wersji wege jest posypany serem, który w trakcie pieczenia potrawy roztapia się, a z zewnątrz tworzy się lekka, chrupiąca skorupka. Po prostu mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 24.07.2012 00:12
wyglada pysznie :)
Agiatis 20.04.2012 21:45
Pięknie się prezentuje:)
staropolanka5 15.03.2012 22:30
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak