Wegetariańska zupa kalafiorowa

Wegetariańska zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 mały kawałek
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • śmietana 30%

    70 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • seler nać

    2 gałązki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • liść laurowy

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Umieszczamy w garnku ziemniaki i kalafiora zalewamy je wodą tak, by całe przykryte, a dodatkowo swobodnie pływały. Dodajemy gałązki selera, ziele angielskie i liście laurowe. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, korzeń selera obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do reszty już gotującej się. Cebulę siekamy drobno i lekko szklimy ją na rozpuszczonym maśle. Doprawiając ją ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do gotującej się zupy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i zabielamy śmietanką. Gotową zupę podajemy posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Klausia
Przestudzoną zupę dla małych dzieci oczywiście można zmiksować :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

07.02.2017 22:38
Takiej nie robiłam

Jagódka77

28.04.2016 19:22
na pewno wspaniale smakuje

kate.500

03.11.2014 08:12
apetycznie wyglada

Bernadeta1

18.10.2014 19:17
smaczna delikatna zupka

Seba

18.10.2014 12:53
smaczna zupka

caralajna

29.09.2014 07:15
pyszna zupa

Dorian

07.09.2014 14:57
pysznie podana

Kejti

07.09.2014 09:40
Pożywna i smaczna,a zdjęcie piękne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat