Wegetariańska zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 mały kawałek
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • śmietana 30%

    70 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • seler nać

    2 gałązki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Umieszczamy w garnku ziemniaki i kalafiora zalewamy je wodą tak, by całe przykryte, a dodatkowo swobodnie pływały. Dodajemy gałązki selera, ziele angielskie i liście laurowe. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, korzeń selera obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do reszty już gotującej się. Cebulę siekamy drobno i lekko szklimy ją na rozpuszczonym maśle. Doprawiając ją ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do gotującej się zupy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i zabielamy śmietanką. Gotową zupę podajemy posypaną świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Klausia
Przestudzoną zupę dla małych dzieci oczywiście można zmiksować :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.02.2017 22:38
Takiej nie robiłam
Jagódka77 28.04.2016 19:22
na pewno wspaniale smakuje
kate.500 03.11.2014 08:12
apetycznie wyglada
Bernadeta1 18.10.2014 19:17
smaczna delikatna zupka
Seba 18.10.2014 12:53
smaczna zupka
caralajna 29.09.2014 07:15
pyszna zupa
Dorian 07.09.2014 14:57
pysznie podana
Kejti 07.09.2014 09:40
Pożywna i smaczna,a zdjęcie piękne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat