Wegetariańska zapiekanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3
  • pomidory

    2
  • cukinia

    pół
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    szklanka
  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • parmezan starty

    2 łyżki
  • oregano świeże

    gałązka
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na niezbyt grube plasterki. Obgotować w osolonej wodzie, dokładnie osączyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na grube plasterki, oddzielić stwardniałe kawałki.
2. Zrobić sos beszamelowy : na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, przesmażyć, nie zarumieniając. Zestawić z ognia, połączyć z zimnym mlekiem. Postawić na ogniu, mieszając, podgrzewając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką musztardową.
3. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać na nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać beszamelem, posypać startym parmezanem. Piec 30 minut w 190 stopniach C. Posypać listkami oregano.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat