Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tapioka 3 łyżki
mleko kokosowe 200 ml
mleko sojowe 200 ml
TRUSKAWKI MROŻONE 1 szklanka
ksylitol 3 łyżki

Porada

Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub niskosłodzonym dżemem.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić np. cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.10.2016 14:02
Super muszę to wypróbować.
halina17 16.10.2015 22:58
Dobry deser.
Lucan 16.10.2015 20:30
musi być pyszny
Konczi 16.10.2015 18:33
wygląda rewelacyjnie
Wiktoria29 16.10.2015 16:12
czy tapioki nie trzeba moczyć przed gotowaniem?
aginaa 16.10.2015 14:57
super deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak