Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie muffinki z jabłkami w cynamonie
Jak przygotować wegańskie muffiny? To proste!
- zachowaj ten przepis i wracaj do niego, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego,
- zostaw komentarz i napisz jak smakowały Ci te wegańskie muffiny :)
Te wegańskie muffiny są pyszne, ale także łatwe do przygotowania. Mogą być doskonałym wyborem dla wegan, osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy po prostu szukają zdrowszej alternatywy. Eksperymentuj z różnymi dodatkami i ciesz się smakiem tych wegańskich muffin.
Z ciasta wychodzi 13 dużych muffinek wegańskich.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie jeszcze raz na pół. Wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone na 8 części jabłka i obsmażyć z obu stron. Pod koniec posypać cynamonem i zdjąć z ognia.
Mąkę, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 15 minut.
Formy do muffinek (13 sztuk) lekko wysmarować olejem a później wypełniać po kolei: 2 łyżki masy, następnie smażone jabłka i wypełniamy foremki do 3/4 wysokości resztą masy.
Tak przygotowane muffiny piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić i udekorować.