Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie muffinki z jabłkami w cynamonie

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wegańskie muffinki nadziane smażonymi na maśle z cynamonem jabłkami. Oblane gorzką czekoladą, z migdałem, posypane mielonymi orzechami i cukrem cynamonowym. Idealne na święta i nie tylko.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
mleko migdałowe 300 ml
olej roślinny 200 ml
cukier trzcinowy 225 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Dodatki

jabłka 2 sztuki
masło roślinne 2 duże łyż.
cynamon 2 łyżeczki
migdały 13 sztuk
orzechy laskowe mielone 6 łyżeczek
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 6 łyżeczek
polewa czekoladowa 13 łyżek

Porada

Mleko i masło roślinne można zastąpić zwykłym, jeśli ktoś nie jest weganem. Jeśli używacie tych normalnych papierków do muffinek wyjdzie ich kilka sztuk więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie muffinki z jabłkami w cynamonie

!!!Z ciasta wychodzi 13 dużych Muffinek !!!


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie jeszcze raz na pół. Wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone na 8 części jabłka i obsmażyć z obu stron. Pod koniec posypać cynamonem i zdjąć z ognia.

Mąkę, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 15 minut.

Formy do muffinek (13 sztuk) lekko wysmarować olejem a później wypełniać po kolei: 2 łyżki masy,następnie smażone jabłka i wypełniamy foremki do 3/4 wysokości resztą masy.

Tak przygotowane muffiny piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak