Wegańskie muffinki z jabłkami w cynamonie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wegańskie muffinki nadziane smażonymi na maśle z cynamonem jabłkami. Oblane gorzką czekoladą, z migdałem, posypane mielonymi orzechami i cukrem cynamonowym. Idealne na święta i nie tylko.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • mleko migdałowe

    300 ml
  • olej roślinny

    200 ml
  • cukier trzcinowy

    225 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

Dodatki

  • jabłka

    2 sztuki
  • masło roślinne

    2 duże łyż.
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • migdały

    13 sztuk
  • orzechy laskowe mielone

    6 łyżeczek
  • Cukier z cynamonem

    6 łyżeczek
  • polewa czekoladowa

    13 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

!!!Z ciasta wychodzi 13 dużych Muffinek !!!


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie jeszcze raz na pół. Wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone na 8 części jabłka i obsmażyć z obu stron. Pod koniec posypać cynamonem i zdjąć z ognia.

Mąkę, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 15 minut.

Formy do muffinek (13 sztuk) lekko wysmarować olejem a później wypełniać po kolei: 2 łyżki masy,następnie smażone jabłka i wypełniamy foremki do 3/4 wysokości resztą masy.

Tak przygotowane muffiny piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić i udekorować.

Mleko i masło roślinne można zastąpić zwykłym, jeśli ktoś nie jest weganem. Jeśli używacie tych normalnych papierków do muffinek wyjdzie ich kilka sztuk więcej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat