Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie ciasto marchewkowo-bananowe

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

starta marchewka 2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 2/3 szklanki
olej 3/4 szklanki
Cynamon mielony Prymat 2 płaskie łyżeczki
proszek do pieczenia 1 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
kandyzowana skórka z pomarańc kilka kawałków
dżem morelowy 1/2 słoika
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie ciasto marchewkowo-bananowe

Banany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i cukrem (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu).

Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).

Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem cytrynowym i np. odrobiną posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 06.12.2012 11:51
ładne
Mysiunia 06.12.2012 08:15
Super propozycja dla weganów :) nie jeden bedzie szczęśliwy, jak zobaczy taki przepis :)
eliza135 05.12.2012 19:48
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak