Wegańskie ciasto marchewkowo-bananowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • starta marchewka

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • olej

    3/4 szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

    2 płaskie łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 1/3 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • kandyzowana skórka z pomarańc

    kilka kawałków
  • dżem morelowy

    1/2 słoika
  • banan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i cukrem (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu).

Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).

Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem cytrynowym i np. odrobiną posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Isia 06.12.2012 11:51
ładne
Mysiunia 06.12.2012 08:15
Super propozycja dla weganów :) nie jeden bedzie szczęśliwy, jak zobaczy taki przepis :)
eliza135 05.12.2012 19:48
napewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat