Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie chili con carne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

granulat sojowy 75 g
kostka rosolowa warzywna 1,5
cebula 1
papryczka chilli 2
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
pomidory w puszce 1 puszka
czosnek ząbki 2 ząbki
przyprawa do chili con carne 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ryż ugotowany
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie chili con carne

Wlać do garnka pół litra wody, rozpuścić kostkę bulionową i wsypać granulat sojowy. Gotować ok. 3-5 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Pół drugiej kostki bulionowej rozpuścić w 0,2 litra wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Papryczki i czosnek również drobno pokroić. Cebulę, czosnek i papryczki smażyć na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodać granulat i smażyć, mieszając aż granulat lekko ściemnieje. Zalać pomidorami z puszki. Wymieszać. Doprawić przyprawą do chili con carne, solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę. Zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Wymieszać. Dusić pod przykryciem 25 minut. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 09.04.2015 15:02
Polecam, smaczne i zdrowe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak