Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie burgery z ciecierzycy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 puszka
czosnek 3 ząbki
cebula szalotka 2 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
chleb razowy 8 kromek
roszponka 1 garść
ogórek kiszony 3 szt
siemię lniane 2 łyżki
płatki owsiane 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie burgery z ciecierzycy

Kroki postępowania

1
Siemię lniane zmiksować na proszek.
Krok 1 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
2
Płatki owsiane dodać do blendera i zmielić razem z siemieniem lnianym. Przełożyć proszek do miski. Dodać 3 łyżki wody (zrobi się kleik), dzięki czemu masa będzie się trzymać - jest to zamiast jajka.
Krok 2 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
3
Puszkę ciecierzycy odsączyć i zblendować na jednolitą masę. Ja nie mielę tego zupełnie dokładnie - lubię, jak kawałki twardszej ciecierzycy chrupie. Dodać do miski z siemieniem.
Krok 3 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
4
Cebulę i czosnek obrać i posiekać . Dodać do miski.
Krok 4 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
5
Warzywa umyć, obrać i posiekać na drobnych oczkach. Dodać do reszty. Wymieszać. Przyprawić: solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą i słodką, curry.
Krok 5 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
6
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrobić ciasto łyżką lub widelcem. Jeśli się nie klei dodać kilka łyżek wody. Odstawić do lodówki na noc.
Krok 6 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto
7
Następnego dnia formować w rękach kulki. Odstawić.
Na suchej patelni zgrillować chleb z obu stron na chrupko (oczywiście można użyć tostera lub piekarnika). Odłożyć.

Burgery smażyć na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć aż się zrumieni z obu stron.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakuje z ogórkiem kiszonym i roszponką.
Krok 7 - Wegańskie burgery z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.04.2017 11:28
super przepis
anulka69 11.02.2017 20:02
pyszne jedzonko
Aleksandra/Olcia 11.02.2017 18:01
mmm,nawet na śniadanie do pracy się nadaje.
Ewa Wojtaszko 11.02.2017 17:33
warto spróbować
bertpvd 11.02.2017 16:46
Ciekawy przepis
agaK. 11.02.2017 15:08
Super środek, tylko chlebek bym zamieniła jednak na bułeczkę, ostatnio zrobiłam sobie taki burger w chlebie i mi się pokruszył...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak