Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie batoniki energetyczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
orzechy laskowe 1/2 szklanki
daktyle 1/2 szklanki
rodzynki 2 łyżki
suszone śliwki 2 łyżki
suszone jabłka 1/2 szklanki
pestki dyni 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
masło orzechowe 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie batoniki energetyczne

Daktyle moczymy w misce ok. 30 min. W tym czasie płatki owsiane, orzechy laskowe i włoskie razem z pestkami (wszystkie twarde składniki) mielimy w blenderze. Nie musi być na pył. Wystarczy lekko rozdrobnić. Dodać daktyle i rodzynki i wyrobić na masę, następnie dodajemy suszone owoce. Wykładamy wszystko do miski i dodajemy masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Może ciężko iść, więc można posłużyć się mikserem albo mężczyzną. Gdy wszystko jest wymieszane, wykładamy do prostokątnego naczynia (blacha do pieczenia, forma do zapiekanki itp.) wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy od góry kolejną warstwą papieru i rozgniatamy rękoma aby wyszła równa warstwa. Im mniejsze naczynie tym batony będą grubsze. Można też kulać kuleczki jak praliny.

Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Dzięki temu będą zwarte i nie będą nam spływać z rąk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak