Przepis i sposób przygotowania na: Wegański mazurek orzechowo-daktylowy
Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić.
Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę.
Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki.
Wstawić do lodówki.
Mus.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź.
Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.
Wciąż ubijając dodać cukier.
Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą.
Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.
Tartę udekorować paluszkami i orzechami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.