Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański majonez z awokado

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

awokado 2 szt.
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
musztarda 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański majonez z awokado

Majonez też może być zdrowy, pożywny i dostarczać dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dzisiaj zapraszam na prosty w przygotowaniu, zielony majonez w wersji wege, który będzie idealnym dodatkiem do jajek, makaronów i warzyw, ale także doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa.

PRZYGOTOWANIE:

Miąższ z awokado przekładamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę, którą na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Sok z cytryny możemy zastąpić także octem jabłkowym.

Gotowy majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (około 7 dni).

Majonez z awokado wspaniale smakuje z jajkami lub świeżym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 25.03.2017 12:33
podziwiam pomysł !!!!!!!!!!
Barbara13 21.02.2017 21:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak