Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański kopiec kreta

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
kakao 4 łyżki
olej 3/4 szklanki
woda 1/5 szklanki

Krem

tofu 180 g
płatki ryżowe 1,5 szklanki
mleko sojowe 1,5 szklanki
aromat śmietankowy
syrop z agawy 15 łyżek
czekolada gorzka 5 kostek

Inne

banan 2
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański kopiec kreta

Ciasto:
Wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao. Dodać olej i wodę, wymieszać. Ciasto umieścić w tortownicy i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po opieczeniu odstawić do wystudzenia.
Krem:
Tofu rozdrobnić, przełożyć do blendera. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilkę. W tym czasie podgrzać mleko sojowe. Gdy zacznie się gotować, wrzucić płatki ryżowe i wymieszać. Całość chwilę podgrzewać , potem odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać do tofu. Dodać aromat i syrop z agawy. Zmiksować blenderem.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dodać do masy. Wymieszać.
Nasze ciasto przekroić poziomo na pół. Górną część ciasta pokruszyć w osobnym naczyniu. Dolną część delikatnie wydrążyć, zostawić brzegi. Banany pokroić wzdłuż na pół i później na mniejsze kawałki, żeby się zmieściły na cieście. Wypełnić nimi dolną część ciasta - wypukłym do góry. Skropić je sokiem z cytryny. Wykładamy na banany krem, formując górkę. Krem posypać pokruszonym ciastem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.01.2016 14:54
chętnie bym się poczęstowała ba na pewno pyszne
mysza75 30.01.2016 10:37
jakie fajne zdrowe ciasto
Franciszek 30.01.2016 00:29
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak