Przepis i sposób przygotowania na: Wegański kopiec kreta
Wymieszać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao. Dodać olej i wodę, wymieszać. Ciasto umieścić w tortownicy i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po opieczeniu odstawić do wystudzenia.
Krem:
Tofu rozdrobnić, przełożyć do blendera. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilkę. W tym czasie podgrzać mleko sojowe. Gdy zacznie się gotować, wrzucić płatki ryżowe i wymieszać. Całość chwilę podgrzewać , potem odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać do tofu. Dodać aromat i syrop z agawy. Zmiksować blenderem.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dodać do masy. Wymieszać.
Nasze ciasto przekroić poziomo na pół. Górną część ciasta pokruszyć w osobnym naczyniu. Dolną część delikatnie wydrążyć, zostawić brzegi. Banany pokroić wzdłuż na pół i później na mniejsze kawałki, żeby się zmieściły na cieście. Wypełnić nimi dolną część ciasta - wypukłym do góry. Skropić je sokiem z cytryny. Wykładamy na banany krem, formując górkę. Krem posypać pokruszonym ciastem.