Wegański jaglany "sernik" a'la snickers

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • orzeszki ziemne

    150 g
  • orzechy laskowe

    150 g
  • daktyle suszone

    150 g
  • masło orzechowe

    2 łyżki czubate
  • sól

    szczypta

masa "serowa"

  • kasza jaglana

    300 g
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • mleko ryżowe

    2 szklanki lub inne dowolne
  • daktyle suszone

    100 g
  • syrop klonowy

    1/2 szkl. do smaku
  • ekstrakt waniliowy

    1-2 łyżeczki
  • olej kokosowy

    1/2 szkl.
  • masło orzechowe

    100 g
  • sól

    1/2 łyżeczki

"polewa"

  • daktyle suszone

    100 g
  • masło orzechowe

    100 g
  • sól

    szczypta
  • orzechy

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleczko kokosowe wstawiamy dzień wcześniej do lodówki aby się schłodziło. Daktyle na spód i do górnej masy zalewamy oddzielnie ciepłą woda i zostawiamy do namoczenia. Kaszę jaglana porządnie pukamy w cieplej, gorącej a następnie zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki.Przekładamy ją do garnka, zalewamy mleczkiem roślinnym, dodajemy sól, oraz wlewamy też płyn z puszki mleczka kokosowego- mleczko kokosowe rozdzieli się w lodowce na gęsta białą część(tą odkładamy na bok) oraz na półprzezroczystą wodę-tę wodę wlewamy do kaszy, dodajemy też daktyle przeznaczone na masę "serową" i całość gotujemy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie kasze wyłączamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie blendujemy orzechy na spód, a gdy zmielą się na pyłek, dodajemy sól, masło orzechowe i daktyle i chwile blendujemy. Masą wylepiamy foremkę tortową, przekładamy do schłodzenia. Kasze w garnku miksujemy blenderem na gładko, dodajemy syrop klonowy, mleczko kokosowe(gęstą część), ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i blendujemy dalej na gładko, Na koniec wlewamy roztopiony olej kokosowy i jeszcze chwilę miksujemy. Mase przekładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy wierzch-tzw. karmel. Do blendera przekładamy daktyle, miksujemy, dorzucamy sol i masło orzechowe, miksujemy, przekładamy na schłodzone ciasto i chłodzimy(najlepiej ze 2-3 h). Przed podaniem posypujemy orzeszkami
Do gotowania kaszy można użyć każdego mleka poza kokosowym, nie weganie oczywiście mogą użyć zwykłego. Spod można dowolnie modyfikować, mieszać różne orzechy, bakalie. Masło orzechowe można zastąpić np. laskowym, migdałowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 11.05.2018 10:28
Musiał być pyszny : )
Patrycja33 10.05.2018 22:37
takie serniczki to ja też uwielbiam!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat