Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański budyń kakaowy, z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko ryżowe 500 ml
stewia 2 łyżki
skrobia kukurydziana 3 duże łyżki
kakao 1 łyżka

Porada

Podajemy na zimno z sokiem owocowym, suszonymi lub świeżymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański budyń kakaowy, z mlekiem ryżowym (bez jajek, bez glutenu)

400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku miksujemy skrobię kukurydzianą i kakao. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 29.10.2015 08:45
Od dawna myślę żeby kupić karob, ale jakoś wypada mi to zawsze z głowy :) Słyszałam wiele pozytywnych opinii na jego temat :)
Habibi 29.10.2015 08:29
Bezglutenowy jest u nas najczesciej - proponuję spróbować z karobem zamiast kakao :)
Ifa 29.10.2015 05:59
To zdecydowanie dla mnie :-)
Kolorowa 28.10.2015 19:37
Ciekawy przepis
Monika-twin 28.10.2015 15:17
super zdrowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak