Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański Buddha bowl z sosem tahini

5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dania w formie bowla są coraz częściej popularne. Wystarczą ulubione składniki i sos, by danie było gotowe do zjedzenie. Nie tylko pięknie wygląda, ale również smakuje. Wypróbujcie przepis na wegański bowl z dodatkiem fasoli edamame, kasza pęczak i sosem na bazie tahini. 

Składniki:

Składniki:

tofu wędzone 1 kostka
kasza pęczak 100 g
kukurydza 1 puszka
cieciorka 1 puszka
rukola 3 garście
fasola edamame 1 szklanka
marchewka 1 sztuka
sezam łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Do tofu:

mąka kukurydziana
jajko

Sos:

tahini pasta sezamowa 1 łyżka
mleczko kokosowe 100 ml
masło orzechowe 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański Buddha bowl z sosem tahini

1. Tofu pokroić na plastry i obtoczyć w jajku i mące kukurydzianej. Następnie podsmażyć, aż tofu się ładnie zarumieni.

2. W miseczce połączyć wszystkie składniki na sos i gotowy wstawić do lodówki.

3. Woreczek kaszy pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Dno miseczki wypełnić kaszą, a na środku zrobić małe wgłębienie. Włóż do niego mniejszą miseczkę z sosem i wokół niej poukładać wszystkie składniki. Całość  można posypać prażonym na suchej patelni sezamem oraz czarnuszką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak