Wegański Buddha bowl z sosem tahini

Wegański Buddha bowl z sosem tahini

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dania w formie bowla są coraz częściej popularne. Wystarczą ulubione składniki i sos, by danie było gotowe do zjedzenie. Nie tylko pięknie wygląda, ale również smakuje. Wypróbujcie przepis na wegański bowl z dodatkiem fasoli edamame, kasza pęczak i sosem na bazie tahini. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • tofu wędzone

    1 kostka
  • kasza pęczak

    100 g
  • kukurydza

    1 puszka
  • cieciorka

    1 puszka
  • rukola

    3 garście
  • fasola edamame

    1 szklanka
  • marchewka

    1 sztuka
  • sezam

    łyżka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka

Do tofu:

  • mąka kukurydziana

  • jajko

Sos:

  • tahini pasta sezamowa

    1 łyżka
  • mleczko kokosowe

    100 ml
  • masło orzechowe

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Tofu pokroić na plastry i obtoczyć w jajku i mące kukurydzianej. Następnie podsmażyć, aż tofu się ładnie zarumieni.

2. W miseczce połączyć wszystkie składniki na sos i gotowy wstawić do lodówki.

3. Woreczek kaszy pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Dno miseczki wypełnić kaszą, a na środku zrobić małe wgłębienie. Włóż do niego mniejszą miseczkę z sosem i wokół niej poukładać wszystkie składniki. Całość  można posypać prażonym na suchej patelni sezamem oraz czarnuszką. 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat