Wegański bigos warzywny z białkową lekką wkładką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1/2 szt
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • kiełki

    strączków np cieciorki, soczewicy, fasoli 100g
  • cukinia

    2
  • rzodkiewka

    1 pęk
  • pomidor

  • oliwa

  • szpinak

    100 g
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • pieprz

  • chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy drobno i szklimy na oliwie, dodajemy starty drobno czosnek i szklimy jeszcze minutę. Kapustę pekińska szatkujemy dośc grubo i wrzucamy do garnka. Dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem, skiełkowane warzywa strączkowe (dzięki temu, że sa skielkowane szybko się ugotuj), zalewamy szklanką wody i dusimy ok 15 min. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i pomidora, rzodkiewki pokrojone w połówki, przyprawy i gotujemy jeszcze 10 min. Wyłączamy grzanie, dodajemy liście szpinaku, mieszamy wszystko. Doprawiamy do smaku.
dorota20w
Zdrowy, lekki bigos wegański, pożywny dzięki warzywom strączkowym, dający uczucie sytości dzięki zawartemu w nich białku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 19.11.2014 08:56
dziękuję :)
Konczi 19.11.2014 08:49
przepis godny uwagi!
dorota20w 19.11.2014 08:39
dziękuję :)
IlonaAlbertos 18.11.2014 23:20
Super pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat