wędzony pstrąg

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 szt
  • czosnek w oleju z ziołami

    2 ząbki
  • natka pietruszki

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • sól

  • pieprz

  • kolendra

  • Grill - przyprawa klasyczna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - wędzony pstrąg  foto
Rybę wypatrosz, oczyść. Następnie posól i popieprz.
Krok 2 - wędzony pstrąg  foto
Następnie rybę zamarynuj. Do ryby włóż 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, kolendrę. Rybę posyp przyprawą do grilla oraz przyprawą do ryb. Tak przygotowaną rybę odłóż na całą noc.
Krok 3 - wędzony pstrąg  foto
Kolejnego dnia rybę naciągnij na haczyk. Jeśli posiadasz wędzarnię, to włóż rybę do wędzenia. Jeśli chcesz to zrobić w piekarniku, to piecz w 40*C przez około 3 godziny.
Krok 4 - wędzony pstrąg  foto
Jeśli korzystasz z wędzarni to warto rybę zawiązać sznurkiem, aby zawartość nie wypadła.
Krok 5 - wędzony pstrąg  foto
Po uwędzeniu ryby warto ją skropić cytryną. Cytryna świetnie uzupełnia smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ali 31.10.2014 08:18
Wygląda niesamowicie! :)
Motorek 30.10.2014 19:28
Pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat