Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzony karczek dla Walentego

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 3 kg
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
cebula 2 szt
papryka mielona 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ząbek czosnku 3 szt
sól do smaku
przecier pomidorowy 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony karczek dla Walentego

Umyć karczek. Przegotowaną, wystudzoną wodą( około 1,5l) zalać zioła. Rozpuścić w zalewie sól do peklowania i przecier. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Posolić- tak aby zalewa była odrobinę za słona. Mięso przekroić- ja zwykle kupuję dwa 1,5 kilogramowe kawałki i przekrawam je wzdłuż. Ułożyć kawałki mięsa w zalewie. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie kawałki mięsa obracać…a naczynie z mięsem przykryć, aby kawałki wystające ponad zalewę nie obeschły.

Tak przygotowany karczek w dniu wędzenia wyjąć z zalewy, oczyścić z ziół i nabić na haki. Wędzić według uznania…ten akurat był wędzony na gorąco tzn. w temperaturze wyższej niż 60 stopni…ok. 80 stopni…dlatego jest bardziej przypieczony i nadaje się do jedzenia bez gotowania. Dzięki temu też proces wędzenia był krótszy. Wędząc należy pamiętać, że wędzimy tylko na drewnie owocowym…a temperatura wędzenia przez pierwsze dwie godziny powinna być około 40-50 stopni dopiero przez ostatnią godzinę możemy ją podnieść do 70-80 stopni.

Jeśli nie chce się nam wędzić albo nie mamy możliwości zawsze taki karczek możemy upiec. Zwykle przez pierwsze 30-40 minut( zależy od wielkości kawałka) piekę w rękawie w niższej temperaturze a potem wyjmuję z rękawa, podnoszę temperaturę i korzystam z opcji grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 26.04.2013 15:33
domowe najlepsze czy pieczone czy wędzone
treonina 23.04.2013 19:47
wspaniały bo domowy!
Łucja 15.04.2013 22:31
pyszności :)
Alex_M 28.03.2013 10:08
super miesko!
jozefinach 25.02.2013 16:28
Ciekawy przepis.
gosia561 22.02.2013 11:18
świeta przekąska do wina
cukiereczek 22.02.2013 11:17
najlepsze
Laila2786 22.02.2013 11:03
nie ma jak to pyszne mięsko
gosia56 22.02.2013 10:49
pycha
gosia1988 22.02.2013 10:23
domowy najlepszy
IwonaDD 22.02.2013 10:00
wygląda znakomicie, pewnie tez tak samkuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak