Przepis i sposób przygotowania na: Wędzone udka z kurczaka
Kroki postępowania
Udka przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do mięsa i pozostawiamy je tak całą noc.

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skórę na nogach, aby zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3 godzin w temperaturze 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzeniu zdejmujemy mięso i obcinamy sznurki.

Skóra z udka z racji dużego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.
