Wędzone udka z kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    8 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • woda

    1 litr
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    8 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzone udka z kurczaka foto

Udka przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do mięsa i pozostawiamy je tak całą noc.

Krok 2 - Wędzone udka z kurczaka foto

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skórę na nogach, aby zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Krok 3 - Wędzone udka z kurczaka foto

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3 godzin w temperaturze 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzeniu zdejmujemy mięso i obcinamy sznurki.

Krok 4 - Wędzone udka z kurczaka foto

Skóra z udka z racji dużego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 18.11.2012 00:54
jeśli sam coś zrobisz wtedy wiesz tak naprawdę co jesz. Świetny przepis szkoda, że niewiele osób ma dostęp do wędzarni. Ale jest nadzieja, że im więcej osób poczyta sobie takie przepisy to w ogródkach jak grzyby po deszczu zaczną wyrastać wędzarnie :o)
Mysiunia 08.04.2012 07:58
A jaki pyszny schab i boczek wyszedł na święta :)
BernadettaP 07.04.2012 20:49
Uwielbiam wędzony drób, a tej wędzarni już długo Wam zazdroszczę !
angelika14 12.02.2012 23:01
musi być smaczne
Mati13 12.10.2011 19:57
najlepsze!
Barbara40 11.10.2011 19:17
Co za rarytas !!!!!!!!!!!!!!!!!!
sylwia / sytofala 10.10.2011 21:22
pyszności
ewasylwia 10.10.2011 12:37
Oj musi byćpyszniutkie
Magdalena67 10.10.2011 12:14
Świetnie wygląda
Beatris 10.10.2011 11:14
Super sprawa tak przygotowane mięsko. Też marzę o swojej wędzarni. Muszę o tym pomyśleć przez zimę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat