Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzone szprotki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szprotki
sól
wióry 1 garść
herbata zielona 1 łyżka
ziele angielskie 4 szt
skórka z limonki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzone szprotki

Kroki postępowania

1
Wok dokładnie wykładamy folią aluminiową. Wsypujemy wióry, herbatę, ziele oraz otarta skórkę z limonki. Na ruszcie wykladamy swieże szprotki i lekko posypujemy solą.
Wok przykrywamy szczelnie pokrywką bądź zawijamy folią.
Krok 1 - Wędzone szprotki foto
2
Przez pierwsze 10 minut wok stawiamy na maksymalnym palniku, po tym czasie zmniejszamy na minimum i trzymamy jeszcze około 30-35 minut. Otwieramy okna w domu;)
Krok 2 - Wędzone szprotki foto
3
Zostawiamy przykryte jeszcze przez 5 minut. Szprotki są gotowe do spożycia;)
Krok 3 - Wędzone szprotki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 19.11.2012 19:59
pomysł świetny! :) Przepis jak najbardziej godny polecenia :)
medi 19.11.2012 10:10
Rewelacyjny przepis,mąż wędzi kurczaka i łososia ale na dworze w beczce,a tu proszę...super:)
Habibi 19.11.2012 09:26
Wędziłam już łososia i inne rybki bardziej "mięsiste", ale szprotki zawsze kupuję gotowe :)
Beata61 19.11.2012 09:22
w życiu bym nie wpadła na to że mogę uwędzić szprotki w woku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak