Wędzone szprotki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szprotki

  • sól

  • wióry

    1 garść
  • herbata zielona

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    4 szt
  • skórka z limonki

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzone szprotki foto
Wok dokładnie wykładamy folią aluminiową. Wsypujemy wióry, herbatę, ziele oraz otarta skórkę z limonki. Na ruszcie wykladamy swieże szprotki i lekko posypujemy solą.
Wok przykrywamy szczelnie pokrywką bądź zawijamy folią.
Krok 2 - Wędzone szprotki foto
Przez pierwsze 10 minut wok stawiamy na maksymalnym palniku, po tym czasie zmniejszamy na minimum i trzymamy jeszcze około 30-35 minut. Otwieramy okna w domu;)
Krok 3 - Wędzone szprotki foto
Zostawiamy przykryte jeszcze przez 5 minut. Szprotki są gotowe do spożycia;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 19.11.2012 19:59
pomysł świetny! :) Przepis jak najbardziej godny polecenia :)
medi 19.11.2012 10:10
Rewelacyjny przepis,mąż wędzi kurczaka i łososia ale na dworze w beczce,a tu proszę...super:)
Habibi 19.11.2012 09:26
Wędziłam już łososia i inne rybki bardziej "mięsiste", ale szprotki zawsze kupuję gotowe :)
Beata61 19.11.2012 09:22
w życiu bym nie wpadła na to że mogę uwędzić szprotki w woku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat