Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzone polędwiczki

5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 15 sztuk
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzone polędwiczki

Kroki postępowania

1

Polędwiczki umyć, osuszyć. W 2 litrach wody rozpuścić wszystkie przyprawy i włożyć mięso. Odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Krok 1 - Wędzone polędwiczki foto
2
Polędwiczki obwiązać sznurkiem i powiesić na haczykach w wędzarni.
Krok 2 - Wędzone polędwiczki foto
3

Wędzić przez ok. 7 godzin dymem z drzew owocowych. Temperatura 30-50 stopni.

Krok 3 - Wędzone polędwiczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 03.09.2022 00:14
A co z parzeniem? Przy wędzeniu w 30-50C nie osiągną chyba bezpiecznej temperatury spożycia dla wieprzowiny, czyli 68C
fotoviderek 16.06.2013 09:56
Uwielbiam polędwiczki w każdej postaci :)
jeta72 13.04.2013 16:57
ale pychotka :-)
Ada-Gaba 22.09.2012 07:33
apetyczne
ziutula
ziutula 20.09.2012 20:11
rewelacja i tyle...
Monika78 20.09.2012 19:02
Podejmuję pierwsze próby z wędzeniem mięs-chętnie spróbuję sprawdzonych przepisów:) polędwiczki wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak