Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wędzona szynka domowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 4 szt
SOLANKA:
woda 3 litr
cukier 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
czosnek 4 ząbki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 dek

Przepis i sposób przygotowania na: wędzona szynka domowa

Wodę na solankę zagotować i wrzucić wszystkie przyprawy, ostudzić. Do strzykawki nabrać solanki i wstrzyknąć kilka razy w mięso.Resztą solanki zalać mięso i całkowicie zalane zostawić na kilka dni w zimnym miejscu.Codziennie zaglądamy i jak tylko zalewa zmienia się bierzemy mięso do wędzenia. Im dłużej jest mięso w zalewie tym lepiej przejdzie przyprawami. Wędzimy powoli w wędzarni drzewem olchowym. Wędzimy około 5 godzin. Z początku w wyższej temperaturze a potem jak już zbrązowieje w niższej,Dokładnie nie podam bo nigdy temperatury nie mierzyłam. Ja nie parzę bo lubimy taką nie parzoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.04.2014 20:15
wróciły smaki dzieciństwa, domowe wędliny są najlepsze
Beata23 23.04.2014 19:22
super smaki
Ola1young 13.04.2014 15:02
domowa najlepsza ,mniam
karolina1869 15.01.2014 19:10
uwiebiam domowe wedliny
24.05.2013 21:40
Ludzi prawdziwej wędzonej szynki nie widzieliście. Szynka nie jest osuszona przed wędzeniem i przez to to okopcenie a nie uwędzenia. A opis przygotowania do bani !! Poszukajcie w necie a znajdziecie prawdziwe przepisy.
Łukasz15 05.05.2013 23:35
Wygląda wyśmienicie
Krystyna32 16.01.2013 09:43
extra
owca441 13.01.2013 21:43
doskonały wyrób
barbara11561 07.12.2012 21:42
też takie szyneczki robimy ,rewelacja:)
Anna169Hosz 27.11.2012 17:43
Nie ma jak domowa szynka.
teresa18 21.11.2012 17:52
pozazdrościć , tylko tyle mi pozostało
Renataj 17.11.2012 23:52
Prawdziwa szyneczka z wędzarni, bez sztucznych konserwantów i "ulepszaczy". Zazdroszczę tego zapachu i smaku.
Mariposas 17.11.2012 20:19
mmm pycha
Mysiunia 17.11.2012 16:19
fajnie, że edytowałaś/edytowałeś przepis :) ja w swojej wędzarce mam zamontowany termometr dlatego pytam o temperaturę, szynki w calość nigdy nie wędziłam, zazwyczaj wędzę ryby lub drób w całości, staram się aby temperatura nie byla wyższa jak 60*
SylwiaMagdaSabin 17.11.2012 14:59
super
gosia561 17.11.2012 14:33
nie ma to jak domowe
gosia561 17.11.2012 14:32
nie ma to jak domowe
Mysiunia 17.11.2012 14:15
Podaj w jakiej temperaturze oraz jak dlugo należy ją wędzić. Czy szynkę po uwędzeniu należy zaparzyć czy nie?
Mysiunia 17.11.2012 14:15
Podaj w jakiej temperaturze oraz jak dlugo należy ją wędzić. Czy szynkę po uwędzeniu należy zaparzyć czy nie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak