Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
comber jagnięcy z kością
90 dag -
sól
1 szczypta -
siano pocięte nożyczkami
1 garść -
rozmaryn
0,5 0,5 -
kapelusze suszonych grzybów
2 szt -
rozmaryn
1 łyżeczka -
zmiażdżony czosnek
2 ząbki -
oliwa
4 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. rozgniecionych -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Liść laurowy suszony Prymat
4 pokruszony -
tymianek
0,5 0,5 -
tymianek
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Wędzona jagnięcia z musem selerowym
Przygotować marynatę: zioła i czosnek wymieszać z oliwą. Mięso umyć, osuszyć, skropić marynatą, i włożyć do lodówki na 12 godzin. Do szerokiego garnka włożyć siano oraz zioła Prymat i podgrzewać, aż do uzyskania jasnego dymu.
Mięso oczyścić z marynaty, oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat i umieścić na siatce zawieszonej na garnku z sianem. Wędzić na małym ogniu 15-20 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec 7-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Komentarze (2)