Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina z indyka

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 900 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzeczka
woda 80 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyzeczka
pieprz 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z indyka

Kroki postępowania

1

Mięso indyka umyć, lekko osuszyć. Pokroić na cienkie plastry. Wrzucić do miski.
Krok 1 - Wędlina z indyka foto
2

Dodać żelatynę i wsypać wszystkie przyprawy. Na koniec wlać wodę.
Krok 2 - Wędlina z indyka foto
3

Wyrabiać dłonią kilka minut, aż mięso wchłonie wodę i stanie się kleiste.
Krok 3 - Wędlina z indyka foto
4

Szynkowar wyścielić grubym woreczkiem, nałożyć mięso, zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę.

Po tym czasie szynkowar wstawić do wody i parzyć w 80 stopniach około 90 minut.
Krok 4 - Wędlina z indyka foto
5
Wyjąć szynkowar z wody, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce
Krok 5 - Wędlina z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 16.09.2016 12:00
super mięcho
Mniam 16.05.2016 11:05
Super wędlina i te warstwy bardzo apetycznie wyglądają :)
dodi 16.05.2016 08:42
pyszna wędlinka
irenka 15.05.2016 19:47
fajny przepis,musi być smaczna
wyattearp 15.05.2016 18:46
nie ma jak domowa :)
mirosława4 15.05.2016 18:40
domowa najlepsza !
krokus 15.05.2016 18:26
ale apetyczna, rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak