Wędlina - soczysty filet z indyka w papryce i imbirze

Wędlina - soczysty filet z indyka w papryce i imbirze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    600 g
  • papryka słodka mielona

    ok. 2 łyżki
  • imbir mielony

    ok. 1/2 łyżki
  • sól

    ok. 1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z indyka oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Wmasowujemy w niego sól i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie nacieramy dokładnie fileta papryką i imbirem. Owijamy ściśle 2-3 warstwami folii aluminiowej i wkładamy do keksówki. Wsadzamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem przez 35 minut. Wystudzone mięso, dalej owinięte folią wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin. Po tym czasie gotową wędlinę odwijamy ostrożnie z folii tak żeby nie wylać soku. Fileta wkładamy do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności i zalewamy go sokiem, który powstał w wyniku pieczenia.
Klausia
Mięso musi być szczelnie i bardzo mocno owinięte folią, ponieważ tylko wtedy sok zostanie przy mięsie i nie wyparuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

31.01.2017 00:18
ładnie wygląda

Marta Ryżek-Kalkowska

12.10.2016 19:32
Wygląda bardzo apetycznie.

Bernadeta1

03.10.2016 00:12
super taka domowa wędlinka

Diana Rusiłowicz

08.07.2016 01:01
Apetycznie wygląda!

Jagódka77

13.02.2016 13:42
na pewno pysznie smakuje

IwonaKa

14.11.2015 16:33
świetna,na pewno pyszna

Malgorzata549

14.06.2015 14:52
pyszności domowe

Margo1

12.06.2015 17:25
Wygląda smakowicie

Ela15

07.06.2015 11:40
wyśmienicie wygląda

mariuszek8

07.06.2015 09:10
Muszę z mamą zagadać aby zrobić ale wędlinka przesmaczna...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat