Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
piersi z kurczaka 400 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyzeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 lyzeczki
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 2 lyzeczki
miód 2 lyzeczki
Czosnek suszony Prymat 1 lyzeczka
musztarda 2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą

Kroki postępowania

1
Łopatkę umyć, osuszyć i zmielić na średnich oczkach. Wrzucić do miski.
Krok 1 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
2
Następnie dodać przyprawy: sól peklującą pieprz, majeranek, czosnek. Dodać żelatynę, miód i musztardę. Wyrobić dokładnie masę.
Krok 2 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
3
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
4
Wrzucić do przyprawionej łopatki.
Krok 4 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
5
Wlać 3 łyżki wody i wyrobić dokładnie masę aż będzie się mocno lepiła do rąk.
Krok 5 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
6
Masę nałożyć do szynkowara wyłożonego woreczkiem, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki. Wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej, wstawić do garnka, wlać wodę.
Krok 6 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto
7
Doprowadzić do temperatury 80 stopni, parzyć równe 100 minut. wyjąć, wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroić w plastry
Krok 7 - Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.01.2015 00:28
zdrowo, pysznie i kreatywnie :)
Magula 03.01.2015 15:00
oj nie ma to jak domowa wedlina
Alex_M 03.01.2015 14:17
@gosia56, w drugim kroku był błąd i 2 razy sól peklująca ;) już poprawiłam. dzięki za wyłapanie :)
gosia1988 03.01.2015 13:31
świetna wędlina do chleba
gosia56 03.01.2015 13:20
super wędlinka ale jakoś nie doczytałam kiedy dałaś zelatynę
Megg 03.01.2015 12:37
chętnie skosztowałabym takiej wędlinki
nogawkuchni 03.01.2015 12:36
Super pomysł i przepis,domowa wędlinka najlepsza,przynajmniej wiadomo,co się zjada.
Adamorek 03.01.2015 11:41
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak