Watykański chleb szczęścia (kokosowy)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    10 gram
  • cukier waniliowy

    10 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    135 gram
  • jaja

    3 szt
  • wiórki kokosowe

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiedy dostałam odrobinę zaczynu z tygodniową instrukcją do jego pielęgnacji nie sądziłam że w waszych domach był on przed laty. Do mnie trafił pierwszy raz, nawet w domu rodzinnym nie słyszano o nim. To jest pierwszy chlebowy łańcuszek w którym biorę udział z ogromną przyjemnością:)
Dziękuję Justynko:)

Ktoś powie “tyle czekać?” “tyle pracy” , pracy minimum kilka minut dziennie by dodać składniki.

Otrzymałam taki oto instruktaż:

WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA
zwany również CHLEBEM PRZYJAŹNI AMISZÓW lub NIEMIECKIM CIASTEM HERMANA
Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany. Przykryć ściereczką lub pokrywką
plastikową i zostawić w ciepłym miejscu.
1. PONIEDZIAŁEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
2. WTOREK – wlać 250 ml mleka (nie mieszać!)
3. ŚRODA – dodać 250 g mąki (nie mieszać!)
4. CZWARTEK – zamieszać rano, w południe i wieczorem
5. PIĄTEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
6. SOBOTA – zamieszać i rozdzielić ciasto na 4 części, z czego 3 należy rozdać najpóźniej do
poniedziałku.
7. NIEDZIELA – dodać do swojej ¼ części ciasta niżej wymienione składniki, wyrobić ciasto
powoli mieszając i upiec.
Składniki do naszej części ciasta:
250 g mąki
15 g proszku do pieczenia (jedno małe opakowanie)
8 g cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
3 całe jajka (ubite razem na pianę)
Można dodać do ciasta również:
Wiórki kokosowe
Posiekane orzechy
Posiekane migdały
Rodzynki
2 sztuki jabłek startych na grubej tarce
Kawałki posiekanej czekolady
Piec w keksówce ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
NIC NIE WOLNO MIESZAĆ METALEM !!!
Smacznego

……

Ja do swojej części dodałam:

250 g mąki
10 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki soli
135g masła roztopionego
3 całe jajka
100g wiórek kokosowych

(faktycznie nie ma cukru w składnikach, ponieważ zaczyn jest dość słodki i ciasto jest również słodkie)

Piekłam w tortownicy o szerokości 24cm w 180 stopniach 1h.

Nie nazwałabym tego wypieku chlebem, tylko pysznym ciastem na granicy chałki z kruchym ciastem. Pyszne, pachnące, zaproś go do domu:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 02.05.2013 08:50
Bardzo smaczne:)
iziona 27.04.2013 07:50
Ja robiłam z jabłkami i czekoladą, ciasto bardzo mi smakowało
Stenka 07.04.2013 08:17
ciekawy przepis
jordi 15.02.2013 00:20
chlebek na czasie!
miroslawa 26.01.2013 05:38
ja dostałam na Boże Narodzenie od siostry zaczyn i też robiłam go pierwszy raz, wyszedł super
witaminkaa 25.01.2013 22:19
Granita w tym jest cały fenomen, dostajesz go :) Taki wędrujący zaczyn.
Kasia35 25.01.2013 16:00
nie jadłam takiego jeszcze ani nie robiłam
Granita 25.01.2013 15:34
widzę jeden zasadniczy problem (chyba ,że źle zrozumiałam tekst)=skąd wziąć zaczyn?Bo przecież bez niego ani rusz,nie ma co startować:(
gosia1988 25.01.2013 14:11
nigdy takiego nie robiłam
Laila2786 25.01.2013 13:46
robiłam kiedyś ale bardzo dawno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat