Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Watykański chleb szczęścia (kokosowy)

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
proszek do pieczenia 10 gram
cukier waniliowy 10 gram
sól 1/2 łyżeczki
masło 135 gram
jaja 3 szt
wiórki kokosowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Watykański chleb szczęścia (kokosowy)

Kiedy dostałam odrobinę zaczynu z tygodniową instrukcją do jego pielęgnacji nie sądziłam że w waszych domach był on przed laty. Do mnie trafił pierwszy raz, nawet w domu rodzinnym nie słyszano o nim. To jest pierwszy chlebowy łańcuszek w którym biorę udział z ogromną przyjemnością:)
Dziękuję Justynko:)

Ktoś powie “tyle czekać?” “tyle pracy” , pracy minimum kilka minut dziennie by dodać składniki.

Otrzymałam taki oto instruktaż:

WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA
zwany również CHLEBEM PRZYJAŹNI AMISZÓW lub NIEMIECKIM CIASTEM HERMANA
Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany. Przykryć ściereczką lub pokrywką
plastikową i zostawić w ciepłym miejscu.
1. PONIEDZIAŁEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
2. WTOREK – wlać 250 ml mleka (nie mieszać!)
3. ŚRODA – dodać 250 g mąki (nie mieszać!)
4. CZWARTEK – zamieszać rano, w południe i wieczorem
5. PIĄTEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
6. SOBOTA – zamieszać i rozdzielić ciasto na 4 części, z czego 3 należy rozdać najpóźniej do
poniedziałku.
7. NIEDZIELA – dodać do swojej ¼ części ciasta niżej wymienione składniki, wyrobić ciasto
powoli mieszając i upiec.
Składniki do naszej części ciasta:
250 g mąki
15 g proszku do pieczenia (jedno małe opakowanie)
8 g cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
3 całe jajka (ubite razem na pianę)
Można dodać do ciasta również:
Wiórki kokosowe
Posiekane orzechy
Posiekane migdały
Rodzynki
2 sztuki jabłek startych na grubej tarce
Kawałki posiekanej czekolady
Piec w keksówce ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
NIC NIE WOLNO MIESZAĆ METALEM !!!
Smacznego

……

Ja do swojej części dodałam:

250 g mąki
10 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki soli
135g masła roztopionego
3 całe jajka
100g wiórek kokosowych

(faktycznie nie ma cukru w składnikach, ponieważ zaczyn jest dość słodki i ciasto jest również słodkie)

Piekłam w tortownicy o szerokości 24cm w 180 stopniach 1h.

Nie nazwałabym tego wypieku chlebem, tylko pysznym ciastem na granicy chałki z kruchym ciastem. Pyszne, pachnące, zaproś go do domu:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

02.05.2013 08:50
Bardzo smaczne:)
iziona 27.04.2013 07:50
Ja robiłam z jabłkami i czekoladą, ciasto bardzo mi smakowało
Stenka 07.04.2013 08:17
ciekawy przepis
jordi 15.02.2013 00:20
chlebek na czasie!
miroslawa 26.01.2013 05:38
ja dostałam na Boże Narodzenie od siostry zaczyn i też robiłam go pierwszy raz, wyszedł super
witaminkaa 25.01.2013 22:19
Granita w tym jest cały fenomen, dostajesz go :) Taki wędrujący zaczyn.
Kasia35 25.01.2013 16:00
nie jadłam takiego jeszcze ani nie robiłam
Granita 25.01.2013 15:34
widzę jeden zasadniczy problem (chyba ,że źle zrozumiałam tekst)=skąd wziąć zaczyn?Bo przecież bez niego ani rusz,nie ma co startować:(
gosia1988 25.01.2013 14:11
nigdy takiego nie robiłam
Laila2786 25.01.2013 13:46
robiłam kiedyś ale bardzo dawno
eMMe 25.01.2013 13:25
nazwa bardzo zachęcająca:)
Sandra9 25.01.2013 12:58
fajne ale troche dużo pracy
Klisza 25.01.2013 12:43
super
kupiska 25.01.2013 11:48
nie słyszałam i nie jadłam,ale nazwa i z dodatkiem kokosa zacheca do sprobowania
Alex_M 25.01.2013 11:37
robilam kiedys! jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak