Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Watruszki z ziemniaków z warzywami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
jajko 1 szt
kalafior 20 dag
marchew 3 szt
groszek zielony 3 łyżki
imbir starty 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżka
woda 2 łyżki
sól, pieprz
ser żólty tarty 3 łyżki
sos beszamelowy
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 150 ml
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Watruszki z ziemniaków z warzywami

Kroki postępowania

1
Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem.
Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam".
WYKONANIE:
Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania.
Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku.
Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie
Krok 1 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto
2
i wypełnić je warzywami.
Krok 2 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto
3
Sos beszamel:-
Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku.
Polać sosem i
Krok 3 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto
4
i posypać startym serem.
Krok 4 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto
5
Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia.
Krok 5 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto
6
Podawać ze szczypiorkiem.
Krok 6 - Watruszki z ziemniaków z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

probofka 07.02.2014 23:11
bardzo mi się podoba ten przepis
natalia.doradca 13.11.2013 12:08
Super przepis:)
Renataj 12.11.2013 18:53
Bardzo interesujący i apetyczny przepis.
eMMe 12.11.2013 17:48
Dla mnie super, ja jako miesożerca podałabym z jakimś mięskiem:)
Rysia 12.11.2013 16:59
Też zabieram do siebie,nic Ci Christopher nie zostawimy.
Anna133 12.11.2013 16:50
genialny pomysł , nie znałam , ale go zabieram do siebie ;D
Ewa 12.11.2013 16:41
Bardzo fajny pomysł :)
Beata999 12.11.2013 16:35
Ciekawy ,ładny i praktyczny pomysł.
Christopher 12.11.2013 16:23
Ankha,Twój pomysł jest dobry,też się sprawdzi.W sklepach znajdziesz metalowe obręcze o różnej średnicy i wysokości ,z niem.ausztycher,widać go na pierwszym zdjęciu.
Gabi44 12.11.2013 16:18
Eleganckie danko na "proszoną"kolację.Można przygotować wcześniej i potem zapiec.Kupuję.
patryska76 12.11.2013 16:03
Ciekawy pomysł ;)
Joannasz3190 12.11.2013 15:58
Istne pyszności! :)
Stenka 12.11.2013 15:55
kolorowe i apetyczne
Czarnula87 12.11.2013 15:54
smaczne danie
Ankha 12.11.2013 15:41
chyba jakiś krążek z butelki wytnę bo ręcznie takich ładnych nie da rady uformować...jak zwykle miło poczytać Pana przepisy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak