Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka, żurawina- pasztet
Żurawinę zalewamy wiśniówką, również odstawiamy na 60-120 minut.
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy odsączoną z mleka wątróbkę oraz 4/5 żurawiny nasączonej wiśniówką. Podsmażamy do chwili aż mięso straci kolor surowizny, ale nadal będzie lekko różowe w środku (4-5 minut).
Pod koniec smażenia odrobinę solimy. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pasztet przekładamy do dwóch niedużych pojemniczków, wyrównujemy powierzchnię.
Masło klarujemy na wolnym ogniu i gdy lekko ostygnie, przelewamy na pasztet z wątróbki.
Pozostałą żurawinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu do czasu aż wiśniówka odparuje.
Żurawinę nakładamy na masło klarowane.
Pasztet wkładamy do lodówki do czasu aż masło całkowicie zastygnie.