Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z karmelizowaną cebulką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 gram
cebula 2 sztuki
ziemniaki kilka sztuk
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia
ocet balsamiczny 1 łyżka
wino czerwone 50 ml
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z karmelizowaną cebulką

1.Wątróbka myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy na patelni na gorącym oleju.
2.. W między czasie kroimy cebulę w plastry. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zarumieni i zmięknie dodajemy cukier. Gdy cukier pokryje już cebulę dodajemy ocet balsamiczny i zalewamy winem. Smażymy do czasu pełnego odparowania wina.
3. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do frytkownicy. Po usmażeniu posypujemy słodką papryką.
4. Na talerz wykłady ziemniaki, na nie kładziemy usmażoną wątróbkę a na wierzch karmelizowaną cebulkę. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 13.11.2014 15:55
uwielbiam watrobke, cebulka to zawsze idealny dodatek do niej!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak