Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z jabłkami w sosie malinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
masło 50 g
mleko 1 litr
krupnik 25 ml
miód 1 łyżeczka
maliny świeże 150 g
cukier lub miód 2 łyżeczki
wino czerwone 60 ml
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkami w sosie malinowym

Wątróbkę myjemy, osuszamy i czyścimy z tłuszczu i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie odcedzamy wątróbkę z mleka i płuczemy w wodzie.
Smażymy ją na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy wątróbka lekko się zetnie dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka.
Dusimy do chwili, aż jabłka będą miękkie, wtedy dodajemy miód, krupnik (alkohol).

Sos:
maliny mieszamy z czerwonym winem i miodem, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy aż miód lub cukier rozpuści się.
Wątróbkę podajemy ułożoną na jabłkach i skropioną sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 01.04.2012 19:57
super
ewelina/bunia 08.09.2010 19:15
nigdy tak nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak