Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z indyka duszona
Wątróbka z indyka duszona z jabłkami i cebulą. jabłka i cebulę doprawiamy miodem i winiakiem, żeby miały głębszy smak. Winiak to alkohol z owoców, winogron. Uzyskuje się go poprzez destylowanie wina i dojrzewanie go w beczkach. Jeśli nie masz winiaku możesz go zastąpić brandy lub nalewką owocową.
Wątróbka z indyka duszona:
Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle z pokrojoną w piórka cebulą, dodać majeranek, winiak i miód pszczeli.
Wątróbkę oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek i mąką, usmażyć. Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.