Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wątróbka z indyka duszona

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczna i delikatna w smaku wątróbka z indyka duszona z cebulką i jabłkiem to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Niedrogi i smaczny posiłek.

Składniki:

wątróbka z indyka
600 gramów
mleko
500 mililitrów
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka
Sklep Prymat
masło klarowane
4 łyżki
mąka pszenna
4 łyżki
cebula
2 sztuki

Jabłka do wątróbki z indyka duszonej:

jabłka winne
4 sztuki
sok z cytryny
1 sztuka
masło
3 łyżki
miód pszczeli
2 łyżki
winiak
50 ml
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Porada

Aby wątróbka pozostała miękka i soczysta, bardzo ważne jest, aby nie smażyć jej zbyt długo. Wątróbka podczas smażenia nie będzie pryskać, jeśli zamiast oleju użyjemy masła klarowanego. Moczenie wątróbki w mleku to tradycyjny sposób na pozbycie się smaku goryczki i naturalne oczyszczenie. Dodanie Przyprawy do potraw Kucharek spowoduje, że wątróbka będzie miała idealny smak, zastępuje sól i pieprz czarny.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z indyka duszona

Wątróbka z indyka duszona z jabłkami i cebulą. jabłka i cebulę doprawiamy miodem i winiakiem, żeby miały głębszy smak. Winiak to alkohol z owoców, winogron. Uzyskuje się go poprzez destylowanie wina i dojrzewanie go w beczkach. Jeśli nie masz winiaku możesz go zastąpić brandy lub nalewką owocową. 

Wątróbka z indyka duszona:

1

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. 

2

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle z pokrojoną w piórka cebulą, dodać majeranek, winiak i miód pszczeli.

3

Wątróbkę oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek i mąką, usmażyć. Ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

Wątróbka z indyka jest gotowa w kilkanaście minut. To szybki obiad lub pożywna kolacja na ciepło. Zobacz inne przepisy na wątróbkę.

Wątróbka z indyka  |  Wątróbka drobiowa   |   Wątróbka w sosie własnym   |   Wątróbka wieprzowa   |   Wątróbka smażona   |   Wątróbka z jabłkiem   |   Wątróbka gotowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 17:20
Do wątróbki z cebulą często podaję buraki, bo pasuje mi do niej słodko-kwaśny smak. Dodanie jabłek to świetny pomysł, taka potrawa nie potrzebuje już żadnych innych dodatków, może poza pieczywem.
Babeczka35 27.01.2019 18:25
Ja nie przepadam za wątróbką, ale mój mąż uwielbia :)
bietka 25.01.2019 18:32
Smakowite mięsko : )
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 23:49
Moja ulubiona potrawa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak