Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z gruszką i żurawiną

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 sztuki
wątróbka drobiowa 800 gram
gruszki 2-3 sztuki
żurawina suszona 1/3 szklanki
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
białe wino 1 kieliszek
przyprawa do potraw Kucharek
natka pietruszki

Porada

Taką wątróbkę podaje na obiad do ziemniaków lub z grzankami. To ciekawa alternatywa dla popularnej wątróbki z jabłkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z gruszką i żurawiną

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy, osuszamy i usuwamy błony.
Krok 1 - Wątróbka z gruszką i żurawiną foto
2
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy żurawinę.
Krok 2 - Wątróbka z gruszką i żurawiną foto
3
Dokładnie mieszamy całość i dodajemy wątróbkę.
Krok 3 - Wątróbka z gruszką i żurawiną foto
4
Wątróbkę smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Podlewamy winem. Gruszki , obieramy, kroimy na mniejsze części. Dodajemy do wątróbki. Ogrzewamy całość- gruszki powinny zmięknąć.
Krok 4 - Wątróbka z gruszką i żurawiną foto
5
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Krok 5 - Wątróbka z gruszką i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.10.2015 09:25
ależ to pyszne danie
gusia1000 29.01.2015 01:13
musi być dobra.
norweska20 26.01.2015 17:36
o jakie ciekawe zestawienie
barbara11561 26.01.2015 17:15
bardzo lubię drobiową wątróbkę,ale przeważnie robię z jabłkiem,z gruszką na pewno też wypróbuję:)
marzut 26.01.2015 16:27
super przepis :)
Agnieszka-87-25 26.01.2015 16:12
bardzo dobre i zdrowe
marcia7 26.01.2015 16:10
super sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak