Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wątróbka z chrupiącymi warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata

wątróbka drobiowa 0,5 kg
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 główka
mąka pszenna 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
jabłko 1 szt

warzywa

marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
ziemniaki 2 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: wątróbka z chrupiącymi warzywami

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - wątróbka z chrupiącymi warzywami foto
2
Osuszamy wątróbkę. Dodajemy musztardę i majeranek. Odstawiamy na 5 minut w chłodne miejsce.
Krok 2 - wątróbka z chrupiącymi warzywami foto
3
Każdą wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do wątróbki.
Krok 3 - wątróbka z chrupiącymi warzywami foto
4
Następnie obieramy jabłko, kroimy w pasterki, dodajemy do wątróbki. Dusimy około 5 minut. Następnie doprawiamy przyprawami.
Krok 4 - wątróbka z chrupiącymi warzywami foto
5
Warzywa obieramy, kroimy w słupki. Gotujemy w wodzie około 5 minut. Następnie odsączamy z wody. Przekładamy na blachę, polewamy olejem, posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż warzywa będą chrupkie.
Krok 5 - wątróbka z chrupiącymi warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 01.02.2017 12:47
Proste a pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak