Wątróbka wieprzowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    45 dag
  • jabłka

    2 sztuka
  • cebula

    2 sztuka
  • mleko

    0,5 litr
  • olej rzepakowy

  • mąka pszenna

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę płuczemy, usuwamy dokładnie wszystkie błonki i kroimy na cienkie paseczki.

Zalewamy mlekiem, odstawiamy na 2-3 godziny.

Odcedzamy dokładnie, panierujemy w mące pszennej.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy na nim wątróbkę około 30 sekund z każdej strony. Podsmażoną wątróbkę ściągamy na talerz, a na patelnię wrzucamy posiekaną w półksiężyce cebulę.

Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie kawałki jabłka.

Wlewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Dodajemy podsmażoną wątróbkę i dusimy razem przez 2 minuty.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 06.05.2014 07:40
smakowicie wygląda
Wiesława1 06.05.2014 07:08
bardzo dobre danie.Lubie watróbke

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat