Wątróbka w towarzystwie pieczarek

Wątróbka w towarzystwie pieczarek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chciałam żeby ta kolacja była wyjątkowa, trochę inna niż dotychczas. Stało się, popełniłam kulinarny eksperyment i wyszło bardzo smaczne.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    1 kg
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • mąka

    200 gramów
  • olej

    100 ml
  • ryż basmati

    200 gramów
  • pieczarki

    300 gramów
  • papryka zielona

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • wino białe

    150 ml
  • biały ocet winny

    2 łyżeczki
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je i kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Paprykę jedną i drugą kroimy w wąskie paseczki, to samo robimy z marchewkami. Wkładamy do garnuszka i dusimy, smażymy na maśle klarowanym. Kiedy nam się poddusi podlewamy winem i octem winnym. Nie ma co się martwić, wyparuje nam i powstanie słodkawo - ostrawy sosik. Wątróbkę myjemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę, bo wątróbka drobiowa szybko się robi. Gotujemy ryż, 2 woreczki starczą dla 4 osób. Podajemy wątróbkę na pierzynce z pieczarek, do tego warzywa słodko ostre i ryż. Obiad gotowy, pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat