Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w towarzystwie pieczarek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chciałam żeby ta kolacja była wyjątkowa, trochę inna niż dotychczas. Stało się, popełniłam kulinarny eksperyment i wyszło bardzo smaczne.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
mąka 200 gramów
olej 100 ml
ryż basmati 200 gramów
pieczarki 300 gramów
papryka zielona 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
marchew 2 szt.
wino białe 150 ml
biały ocet winny 2 łyżeczki
masło klarowane 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w towarzystwie pieczarek

Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je i kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Paprykę jedną i drugą kroimy w wąskie paseczki, to samo robimy z marchewkami. Wkładamy do garnuszka i dusimy, smażymy na maśle klarowanym. Kiedy nam się poddusi podlewamy winem i octem winnym. Nie ma co się martwić, wyparuje nam i powstanie słodkawo - ostrawy sosik. Wątróbkę myjemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę, bo wątróbka drobiowa szybko się robi. Gotujemy ryż, 2 woreczki starczą dla 4 osób. Podajemy wątróbkę na pierzynce z pieczarek, do tego warzywa słodko ostre i ryż. Obiad gotowy, pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak