Wątróbka w sosie keczupowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    500 gram
  • cebula czerwona

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • por

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    4 łyżek
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    do smażenia
  • DODATKOWO:

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • ketchup

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy ,płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.Kawałki wątróbki pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i panierujemy w mące.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron i przekładamy na talerz. Okrywamy folią aluminiową ,aby nie ostygła. Warzywa posiekać i przesmażyć na pozostałym tłuszczu ze smażenia . Wlewamy ok. 1 szklankę gorącej wody ,dodajemy ketchup, masło i resztę przypraw. Dusimy przez kilka minut dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku .Wkładamy wątróbkę i podgrzewamy ,aż sos zgęstnieje.Porcje nałożyć na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 26.05.2014 10:08
smaczna watróbka
pestka 25.02.2014 10:54
tak przyrządzonej wątróbki jeszcze nie jadłam
pawlito 03.02.2014 10:27
nie jadłem jeszcze takiej
lena57 10.11.2013 19:22
ciekawa propozycja
Margo1 06.09.2013 12:08
tego jeszcze nie robiłam
2milutka 23.08.2013 21:33
nie jadłam takiej jeszcze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat