Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie
Wątróbka w sosie - to usmażone kawałki wątróbki drobiowej i podlane wodą. Wątróbkę oprószoną mąką smażymy, a potem podlewamy odrobiną wody, by powstał pyszny sos. Do takiej wątróbki dodaje się jeszcze pokrojoną w piórka cebulkę i przyprawy - pieprz czarny, majeranek i sól.
1. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na 1 łyżce oleju.
2. Wątróbki umyć, oczyścić i pokroić. Oprószyć mąką i usmażyć na pozostałym oleju, posypać majerankiem.
3. Usmażoną wątróbkę połączyć z cebulą, podlać odrobiną wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Wątróbkę w sosie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.