Wątróbka w pysznym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta kminku

  • szczypta słodkiej papryki

  • 2 szczypty majeranku

  • 2 łyżki mąki

  • odrobina wody

  • 150 ml śmietany 18 %

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • bulion

    2 szklanki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy i moczymy 15-20 min.w zimnej wodzie.Cebulę kroimy i piórka,czosnek siekamy.Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę z obu stron ok.20 min.Po 10 min.smażenia wrzucamy cebulę i czosnek.Po 20 min.smażenia dodajemy ziele angielskie,kminek,paprykę i smażymy 5 minut.Do wątróbki wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok.20 min.Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem i dusimy ok 5 min.W odrobinie wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki,dodajemy śmietanę.Wlewamy do sosu,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.Podajemy z ogórkami konserwowymi.SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat