Watróbka w meksykanskim sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • odsaczona kukurydza z puszki

    130 g
  • czosnek

    1 duzy zabek
  • przecier pomidorowy

    2 czubate lyzki
  • drobiowo-wieprzowy goracy rosaól

    3/4 szklanki
  • sos sojowy

    2-3 lyzki
  • masło

    2-3 lyzki
  • sól, pieprz, odrobina chili, lyzeczka cukru, sok z polowy malej cytryny

  • fasola czerwona z puszki

    260 g
  • wątróbka drobiowa

    800 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Watróbke oczyscic z zylek i dobrze wyplukac, az woda bedzie zupelnie czysta, po czym osuszyc papierowym recznikiem. Cebule obrac i oplukac, warzywa z puszki odsaczyc. Czosnek obrac i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozpuscic maslo i wrzucic pokrojona w polpiorka lub kostke cebule. Podsmazyc przez kilka minut i dodac watróbke. Podczas koncowego etapu podsmazania, dodajemy sos sojowy, cukier, pieprz ziolowy (prymat) i papryke. Mieszamy kilkakrotnie, aby watróbka lekko sciela sie z kazdej strony, a cebula zeszklila, Do cieplego bulionu dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i polewamy nim watróbke i cebule. Zagtowoujemy i doprawiamy sola, pieprzem, chili, sokiem z cytryny. Dodajemy kukurydze i fasole, ponownie zagotowujemy i gotujemy na srednim ogniu przez ok 25 minut, az watróbka bedzie mieciutka. Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania. Danie jest na prawde bardzo smaczne, mozna je podac jako gulasz do ryzu, ziemniakow, kaszy, lub podac samodzielnie badz z pieczywem. Podawac na goraco. Na prawde smaczne danie. Watróbke mozna podzielic na mniejsze porcje, wtedy czas duszenia bedzie krótszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 29.05.2013 12:58
mniam, mniam
maciek7 13.03.2012 19:31
pycha
Magdalena67 13.09.2011 17:20
z takim sosem wątróbki jeszcze nie próbowałam
FAFIK 05.05.2011 22:06
Tak jeszcze nie jadłem
katarzynka455 20.11.2010 11:35
lubię wątróbkę
katarzynka455 20.11.2010 11:34
lubię wątróbke
annamariakowalczyk3 16.09.2010 07:56
pyszności.
eli_555 02.09.2010 12:24
Muszę spróbować,bo jeszcze takiej wątróbki nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat