Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka po meksykańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

wątróbka drobiowa 800 g
cebula 4 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
przyprawa gyros 1 łyżeczka
mąka ok 4 łyżki
masło 100-150 g
olej do smażenia

Dodatkowo

mleko 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka po meksykańsku

Kroki postępowania

1
1. Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy dokładnie żyłki i błonki.
Krok 1 - Wątróbka po meksykańsku foto
2
2. Moczymy w mleku przez 30 minut.
Krok 2 - Wątróbka po meksykańsku foto
3
3. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju aż cebulka się zrumieni.
Krok 3 - Wątróbka po meksykańsku foto
4
4. Wątróbkę obtaczamy w mące (nie opłukujemy jej z mleka)
Krok 4 - Wątróbka po meksykańsku foto
5
5. Na osobnej patelni roztapiamy masło. Smażymy wątróbkę po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5 - Wątróbka po meksykańsku foto
6
6. Do podsmażonej wątróbki wrzucamy cebulkę i paprykę, pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy paprykę słodką i przyprawę do dań meksykańskich lub gyros i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego.
Krok 6 - Wątróbka po meksykańsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 09.02.2015 18:11
Takiej jeszcze nie jadłam :-)
Joannasz3190 09.02.2015 15:11
Świetny pomysł na danie :)
mirosława4 09.02.2015 14:41
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak