Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka na karmelizowanym jabłku

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wątróbka podana odrobinę inaczej bo na karmelizowanym jabłku ale dodatek cebulki pozostaje na swoim miejscu.

Składniki:

Watróbka

wątróbka drobiowa 60 dag
cebula 2 sztuki
papryka 1 sztuka
jabłko 3 sztuki
masło 2 łyżki
cynamon 1 szczypta
cukier puder 2 szczypty
sól i pieprz 2 szczypty
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka na karmelizowanym jabłku

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. dzielimy na połowy a następnie oprószamy pieprzem i odrobiną cynamonu. Obtaczamy w mące. Jabłka myjemy ,osuszamy i kroimy w grubsze plastry ok 1 1/2 cm.

Z jabłek wycinamy środki i jabłka troszkę oprószamy cukrem pudrem. Podsmażamy na natłuszczonej masłem patelni każdy krążek z obu stron uważając by krążki się nie rozpadły.

Zdejmujemy je z patelni i najlepiej zachować je w cieple. na patelnię dorzucamy trochę masła i kładziemy przygotowaną wątróbkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wszystko podsmażamy i oprószamy solą i jeszcze trochę pieprzem.

Usmażoną wątróbkę nakładamy na krążki jabłek położone na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak