Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka duszona z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 60 dag
cebula 2 sztuki
jabłko 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
śmietana słodka 1 szklanka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia
szczypiorek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka duszona z jabłkami

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy, osączamy na sicie, obtaczamy w mące pszennej.
Krok 1 - Wątróbka duszona z jabłkami foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w pół krążki cebulę, solimy, i szklimy ją delikatnie pod przykryciem, zdejmujemy ja z patelni lub odkładamy na bok i przesmażamy wątróbkę z każdej strony.
Krok 2 - Wątróbka duszona z jabłkami foto
3
Następnie podlewamy wodą, dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami prowansalskimi, po chwili dodajemy starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, dusimy całość około 5 minut. Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Krok 3 - Wątróbka duszona z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

afrodyta 06.05.2016 22:59
Pięknie wygląda :-)
berys18 06.05.2016 10:45
smaczna wątróbka
dodi 06.05.2016 09:32
pyszne jedzonko
Kolorowa 05.05.2016 22:29
Ciekawe dodatki !
RenataZ-et 05.05.2016 19:51
moje smaki :)
Róża1 05.05.2016 17:42
też taką robię jest przepyszna :-) .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak