Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem w śmietance

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 0,5 kg
cebula 3 szt
pieczarki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z pieczarkami i koprem w śmietance

olej z pestek winogron
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
papryka mielona
gałązka maggi ( mała) lub maggi w płynie
kawałek gałązki świeżego rozmarynu
mąka do oprószenia
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1/2 szklanki pokrojonego kopru

Oczyścić wątróbki. Dobrze osuszyć ( ja układam na papierowych ręcznikach kuchennych i wymieniam je kilka razy ).Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieczarki oczyścić i wykręcić im ogonki. Posolić i posypać pieprzem wątróbki -obtoczyć w mące . Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju i smażyć cebulę aż cebula się zeszkli .Dołożyć pieczarki ( kapelusze i ogonki) - usmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na patelni ponownie rozgrzać olej i smażyć na złoto wątróbki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, koper , śmietankę , liście maggi i rozmaryn. Dusić na małym gazie 10 minut. Usunąć liście maggi i rozmaryn. Doprawić solą , pieprzem , papryką ( i maggi w płynie jeśli nie dodawaliśmy listków).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 23.08.2012 13:25
Właśnie zrobiłam. Przepyszna
ewka1978 23.08.2012 10:00
dzięki za pomysł, dzisiaj wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak